Skleněné světy Dagmar a Jana Ženkových

2006-04-14

Sklo a architektura

Přečetli jsme mnoho rozhovorů s našimi předními sklářskými výtvarníky. Často si stěžují na minimální zájem architektů o spolupráci. Konstatují, že dříve bylo s artefakty v architektuře automaticky počítáno. Přes všechny problémy s tím spojené (každý neměl stejnou šanci) se domníváme, že tato skutečnost byla jedním z faktorů, které napomohly obrovskému rozvoji českého sklářství.
V současné době tato spolupráce vázne. Každý extrém je špatný, nikdo nemůže nařídit architektovi, aby počítal s umístěním skleněné plastiky ve svém projektu. Ale zrovna tak se nám nezdají správnými prohlášení architektů, že jejich dílo je samo o sobě artefakt a nic nepotřebuje. Ano, architektonické dílo je velmi často úžasný artefakt, ale objekt ze skla, kovu, kamene o správné velikosti umístěný na správném místě může často působivost celého díla jen podtrhnout.
České sklo a česká hudba patří k našim nejvzácnějším pokladům. Přimlouváme se za spolupráci sklářů a architektů, věříme v obrovský potenciál tohoto spojení.

0 Komentáře:

Okomentovat

<< Zpět